Kehon lämpötila
Kehon lämpötila

Kehon lämpötila

Ajattelin kirjoittaa yhden erillisen postauksen kehon lämpötilasta, koska se on mielestäni yksi tärkeimmistä kilpirauhasen toiminnanhäiriön diagnosoinnin mittareista.

Oma normaali kehon lämpötilani on noin 36,8°C.

Kilpirauhasen liikatoiminnalla ollessani lämpöni oli jatkuvasti yli 37°C  ja vajaatoiminnalla ollessani alle 36 astetta.

Olenkin huomannut tässä vuosien varrella, että vaikka kilpirauhasarvoni olisivat hyvissä lukemissa, mutta olo ei ole hyvä ja välillä saattaa olla sekä liikatoiminnan, että vajaatoiminnan oireita, niin hyvä konsti tähän on mitata aamulla kehon lämpötila. Näen siitä heti, että olisiko ehkä aihetta lääkeannoksen pieneen säätöön.

Tässä vielä pätkä kilpirauhasen vajaatoiminnasta kertovasta tutkimuksesta:

Alilämpöisyys on yksi tärkeimpiä kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita, sillä kilpirauhanen toimii ns. termostaattina, säädellen kehon lämpötilaa ja kun se toimii vajaalla, siitä aiheutuu alilämpöä.

Paras tapa on mitata lämpötila kuumemittarilla kainalosta aamulla, ennen sängystä nousua. Normaali kehon lämpötila on 36,6°C, mutta siinä on normaalistikin melko paljon vaihtelua.

Lämpötilaa olisi hyvä mitata 1-2 viikon ajan ja katsoa mikä on lämpötilojen keskiarvo.

Jos se on selkeästi alle 36°C ja sinulla on muitakin vajaatoiminnan oireita, on se selkeä merkki heikosti toimivasta kilpirauhasesta.