Aika sisätautien konsultaatiopoliklinikalle tuli muutaman päivän päästä lääkärikäynnistäni.
Vastaanottoaulassa jännitin todella paljon, koska en yhtään tiennyt mitä tapahtuisi ja mitä oli odotettavissa.
Minut vastaanotti vanhempi naislääkäri, joka osoittautui mukavan ja pätevänoloiseksi sisätautien apulaisylilääkäriksi.
Ensiksi minulta mitattiin pituus ja paino. En silloin omistanut vaakaa, joten oli pienoinen shokki, että olin laihtunut melkein 10 kiloa.
Sitten lääkäri kyseli tarkkaan oireistani, tunnusteli kaulan ja kilpirauhasen aluetta, sekä kilpirauhaselleni tehtiin myös ultraäänitutkimus. Kilpirauhaseni oli tasainen, mutta toiselta puolelta (oikea lohko) hieman suurentunut ja ultraäänitutkimuksen mukaan rakenne oli tyreoidiittiin (kilpirauhasen tulehdukseen) sopiva.
Lisäksi hän tarkasti ja mittasi silmäni. Oikeanpuoleinen silmäni oli hieman pullistunut .
Lääkäri kertoi, että oireideni, verikoe-, sekä tutkimustulosten perusteella olen sairastunut* Basedowin tautiin, jonka jälkeen hän kertoi yksityiskohtaisesti mitä elimistössäni ja veressäni tapahtuu.
Valitettavasti vaan en silloin yhtään ymmärtänyt mitä hän puhui. Keskustelusta jäi mieleeni vain joitain yksittäisiä sanoja ja asioita, jotakin vasta-aineista, elimistön omasta hyökkäyksestä kilpirauhasta vastaan ja, että Basedowin tautiin liittyy usein silmäoireita, mikä ilmenee pahetessaan *pullistuvina silminä.
Lääkäri kertoi, että hoitona minulle aloitetaan Tyrazol ( Karbimatsoli) lääkitys, joka vähentää kilpirauhashormonien tuotantoa, sekä lisäksi sydämen lyöntitaajuutta vähentäviä Propral beetasalpaajia.
Lääkityksen vaikutusta seurattaisiin verikokein muutaman viikon välein, ja Tyrazol lääkitystä minun tulisi käyttää noin 1,5 vuoden ajan ja loppuajalla tarvittaessa lisäksi pieni määrä kilpirauhashormonia (tyroksiinia), jotta hoidon aikana ei kehity kilpirauhasen vajaatoimintaa.
Kysyin onko Basedowin taudista mahdollista parantua lääkityksellä, johon hän vastasi, että 50% potilaista paranee lääkityksellä. Ja jos lääkitys ei tehoa, niin seuraavana vaihtoehtona on radiojodihoito ja/tai kilpirauhasen leikkaus.
Olin konsultaatiopoliklinikalla yli 1,5 tuntia ja lopuksi lääkäri antoi minulle vielä kotiin viemiseksi nivaskan informaatiopapereita.
Lähdin vastaanotolta loppujen lopuksi ihan hyvillä ja toiveikkain mielin, ajatellen, että se on nyt sitten fifty-fifty.
Sain Basedowin taudin diagnoosin tasan kuukausi ennen kuin täytin 30 vuotta.

Kilpirauhas verikokeideni tulokset olivat:
T4v-36 |
T3v-31 |
Tsh- mittaamattomissa |
Kerron myöhemmin mitä nuo kirjain-numeroyhdistelmät tarkoittavat, ja palaan niihin varmasti vielä tulevissakin kirjoituksissani, mutta nyt voin kertoa sen verran, että vertailun vuoksi terveen ihmisen viitearvot Suomessa ovat :** t4v 9-19, t3v 3,6-6, tsh 0,4-3,6.
*Esimerkkinä esim. Michael Monroe, jolla myös on Basedowin tauti.
** Huom. Viitearvot ovat blogipostaukseni jälkeen hieman muuttuneet, sekä niissä on eri puolella Suomea parin yksikön eroavaisuuksia riippuen laboratoriosta ja laboratorion mittausmenetelmästä.
Huslab viitearvot vuonna 2023 :
P -T4-V | yli 18 v. 12 – 23 pmol/l |
P -T3-V | Kaikki 2.6 – 6.3 pmol/l |
P-TSH | 15-59 v. 0.5 – 4 mU/l 60-69v. 0.5-4.5 mU/l 70-79v. 0.5-6 mU/l yli 80v. 0.5-7.5 mU/l |
Artikkelikuva: Pexels