Ison tavarataloketjun omistuksessa ollut myymälämme päätettiin sulkea samoihin aikoihin kun odottelin leikkauspäivääni. Olisin saanut siirron toiseen yksikköön, mutta tein silloin tietoisen päätöksen, että lopetan ne työt kokonaan ja keskityn täysin leikkaukseen ja siitä tervehtymiseen ensin.
Kun kalsium, sekä kilpirauhasveriarvoni (TSH, t4v) olivat normaalin viitteissä hoitoni siirtyi omaan terveyskeskukseeni.
Kirurgi silloin sairaalassa sanoi, että kilpirauhasen leikkauksen jälkeen Thyroxin (eli tyroksiini, kilpirauhasen vajaatoiminta) lääkitystä saatetaan aluksi tarvita säätää kerran-pari kertaa, jonka jälkeen tilanne/olotila normalisoituu ja sen jälkeen kilpirauhasverikokeissa tarvitsee käydä vain kerran vuodessa.
Kuukausia kului, kilpirauhasveriarvoni olivat normaalin viitteissä, mutta olin edelleen todella väsynyt, jalat tuntuivat lyijynraskailta ja sydän muljahteli.
Painoni alkoi lisääntyä reilusti, vaikka minulla ei ollut edes ruokahalua. Kun söin jotain vatsani turposi kuin potkupallo ja sain todellakin tietää mitä tarkoittaa närästys, sellaista en ennen ollut kokenut.
Tässä vielä lisätietoa kilpirauhashormoneista ja niiden toiminnoista:
Kilpirauhanen sijaitsee kurkunpään alapuolella ja tuottaa kahta elimistön toimintaa kiihdyttävää hormonia: T3 (trijodityroniini) ja T4 (tyroksiini).
Ne vaikuttavat solujen ja elinten toimintaan, energia-aineenvaihduntaan, kasvuun, lisääntymiseen ja lämmöntuottoon sekä säätelevät suoliston immuunivastetta.
Ne auttavat myös säätelemään elektrolyyttien, hiilihydraattien, proteiinien, rasvojen, veden ja vitamiinien käyttöä. Lisäksi kilpirauhashormonit muuttavat joskus muiden hormonien ja lääkkeiden vaikutuksia.
Kilpirauhasen toimintaa puolestaan säätelee aivolisäkkeen erittämä tyreotropiini (TSH).
Tyreotropiini on kilpirauhasta stimuloiva hormoni, joka lisää kilpirauhasen eritystoimintaa sekä säätelee kilpirauhassolujen tilavuutta ja määrää.
Aivolisäke erittää tyreotropiinia kilpirauhasen toimiessa vajaasti, jolloin kilpirauhanen lisää kilpirauhashormonien (T3 ja T4) tuotantoa.
Lähde: Oireet.fi