Etsiessäni tietoa kilpirauhasen vajaatoiminnasta, törmäsin useaan otteeseen, useassa eri paikassa T3-hormonin tärkeyteen hyvinvoinnille.
T3-veriarvoa minulta ei oltu katsottu kuin Basedowin taudin yhteydessä.
T3 on yli 3 kertaa aktiivisempaa kuin T4-hormoni, mutta toisaalta se on hyvin lyhytikäistä -sen puoliintumisaika on vain 2,5 päivää siinä missäT4-hormonin on 6,5 päivää.T4-hormoni toimiikin ikään kuin “varastohormonina”, josta keho muuntaa soluissa aktiivista T3-hormonia tarpeen mukaan.
Pienellä osalla tyroksiinin käyttäjästä ongelmana on huono vointi, vaikka kilpirauhasarvot ovat hyvät.
Oireita ovat erityisesti keskushermosto-oireet: väsymystä, aloitekyvyttömyyttä, starttivaikeuksia tai ns. aivosumua.
Kilpirauhanen tuottaa päivässä 110 nmol tyroksiinia ja 10 nmol trijodityroniinia.
Vaikuttaakseen elimistössä tyroksiinin on muututtava trijodityroniiniksi. T3:n puuttuminen tyroksiinipillereistä voisi selittää ongelman.
Tämän puolesta puhuvat kaksi havaintoa. Kun koe-eläimeltä on poistettu kilpirauhanen, on annettava sekä T4:ää että T3:a, jotta kudostasolla päästään poistoa edeltäviin T4/T3-suhteisiin.
T3-hormoni on kaikista kilpirauhashormoneista kaikkein aktiivisin ja sillä on vaikutus joka ikiseen kehon toimintoon. Trijodityroniinin autovasta-aineet ja heterofiiliset vasta-aineet saattavat joskus aiheuttaa virheellisen korkeita tai matalia tuloksia.
Jos T3 on viitearvojen alaosissa T4 ollessa viitearvojen keskivaiheilla tai yläosissa voi syynä olla huono T4/T3-konversio.
Tällöin on suositeltavaa ottaa huomioon konversioon vaikuttavia osia kuten alhainen veren ferritiini tai seleeni.
Lähteet: Duodecim, Cleveland clinic, Wikipedia.
Kilpirauhasen toiminnansäätely