Tiedonjano
Tiedonjano

Tiedonjano

Kun sairauteni uusi, aloin tässä vaiheessa miettimään mistä Basedowin tautini (hypertyreoosi) oikein johtuu ja aloin etsimään tietoa sairaudestani.
 
Netistä löytyi pilvin pimein tietoa kilpirauhasen vajaatoiminnasta, mutta liikatoiminnasta en löytänyt juurikaan mitään.
 
En siis vielä muuttanut elintavoissani tai muissakaan elämänalueissa mitään, vaan jatkoin samalla tavoin kuin ennenkin, eli nappia vaan naamaan ja menoksi.
 
 
 

 
 
Tässä vapaa suomennokseni  yhdestä hyvästä englanninkielisestä artikkelista, jonka löysin hiljattain:
 

Miten huolehdin kehoni pääkytkimestä, kilpirauhasesta?

 
Kilpirauhanen on perhosen muotoinen rauhanen joka sijaitsee keskellä kurkkua, aataminomenan alapuolella, henkitorven edessä.
 
Sana kilpirauhanen tulee kreikan sanasta ”kilpi” ja tämä voimakas pikku rauhanen on todellakin yksi suurista monimutkaisen kehomme ”orkesterin” johtajista.

Kilpirauhanen tuottaa kilpirauhashormoneita, joka on kuin pääkytkin kehossa.

Jokaisessa kehon yksittäisessä solussa on kilpirauhashormoni reseptoreita, joita löytyy sen dna:sta

Tässä on 5 asiaa, joita et  ehkä tiedä kilpirauhasesta:

1. Kilpirauhasella on keskeinen osa kehosi aineenvaihdunnassa

Kilpirauhasen toiminta vaikuttaa keskeisesti perusaineenvaihduntaan, sydämen toimintaan, luun aineenvaihduntaan, hormonin tuotantoon, glukoosin aineenvaihduntaan, punasolujen tuotantoon, proteiinin aineenvaihduntaan, kolesteroli-aineenvaihduntaan, maha-suolikanavan toimintaan, maksan, sappirakon ja aivotoimintaan.

Pitääksesi kehon huippukunnossa varmista, että kilpirauhanen toimii optimaalisesti.

2. Kilpirauhanen on herkkä myrkyille

Monet tunnetut ympäristömyrkyt kuten raskasmetallit, torjunta-aineet ja muoviyhdisteet voivat edistää struuman muodostusta ja aiheuttaa kilpirauhasen toimintahäiriöitä.

3. Lääkkeet voivat häiritä kilpirauhashormonien aineenvaihduntaa.

Kilpirauhasen fysiologia on altis monien lääkkeiden ristireagointiin, mukaan lukien anti-inflammatoriset lääkkeet, antibiootit, masennuslääkkeet, kolesterolia alentavat lääkkeet, antasidit, kipulääkkeiden ja diabetes lääkitys.

Keskustele lääkärisi kanssa mahdollisista haittavaikutuksista, kilpirauhaseen.

4. Kilpirauhashormonit vaikuttavat immuunijärjestelmään.

Kilpirauhashormonit esiintyvät solujen välittäjä järjestelmässä, jotka vaikuttavat T-ja B-solujen toimintaan, ja moniin muihin immuunijärjestelmän toimintoihin.

Mieti kilpirauhastasi seuraavan kerran kun olet flunssassa – se taistelee kanssasi!

Varmista, että D-vitamiinipitoisuudet ovat optimaaliset, sillä D-vitamiini on yksi tärkeimmistä terveen immuunijärjestelmän säätelijä.

5. Monet vitamiinit ja kivennäisaineet ovat välttämättömiä tasapainoiseen kilpirauhasen aineenvaihduntaan.

Vitamiini A, seleeni, B-vitamiinit, jodi, D-vitamiini ja sinkki ovat joitakin vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka ovat tarpeen kilpirauhasen terveen toiminnan varmistamiseksi.

Voit optimoida kilpirauhasen terveyden varmistamalla, että ruokavaliosi on monipuolinen, joka sisältää vitamiineja ja kivennäisaineita mitä tarvitaan pitämään kilpirauhanen tip-top kunnossa.

Tämä pieni rauhanen on  vaikutusvaltainen pakkaus!
 
 
Kuva: Pexels

Lähteet: Terveyskirjasto, Mindbodygreen.com